الگوی سطح بندی مناطق و مراکز روستایی» و «استاندارد ها و ضوابط ارائـه خـدمات روسـتایی کشور» (مصوب 6 10 1378)
شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، به دنبال بررسیها و تصـمیمات خـود در جلسـه 18 /8 /1377، 2 /9 /1377، 16 /9 /1377، 7 /10 /1377 و 14 /10 /1377 «الگــوی ســطح بنــدی منــاطق و مراکــز روســتایی» و «استاندارد ها و ضوابط ارائه خدمات روستایی کشور» را با توجه به ضرورت ها، اهداف، خط مشیها و روش های مربوطه در سطوح ملی، منطقه ای، ناحیه ای و محلی در جلسه مورخ 6 /10 /1378، به شـرح زیر مورد تصویب قرار داد:
1- مناطق روستایی کشور در سه سطح، حوزه، مجموعه و منظومه روستایی به شرح زیر تعریف و سطح بندی می شوند:
الف : حوزه روستایی؛ اجتماعی از چند آبادی همجوار و مرتبط در قلمرو و جغرافیایی و فرهنگی همگن با عملکردهای بالنسبه همسان با یک کانون جمعیتی برتر را شامل می شود و جمعیت آن (هـرحوزه) تا پنج (5) هزار نفر می باشد. مناطق روسـتایی کشـور حـدوداً شـامل 8000 حـوزه روسـتایی خواهد بود.
ب : مجموعه روستایی؛ تجمعی از چند حوزه روستایی است که به دلایلی بهم پیوسـته یـا وابسـته هستند و حوزه نفوذ کنونی یا آتی یک مرکز برتر روستایی را تشکیل داده و جمعیتی حداکثر تـا 12 2 / مجموعه مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری ایران (دهة 70)
هزار نفر را در برمی گیرد. حدوداً 2500 مجموعه روستایی در کل مناطق روستایی کشور پـیش بینـی می شود.
ج : منظومه روستایی؛ که از تجمع چند مجموعه روسـتایی شـکل مـی گیـرد، وسـیع تـرین قلمـرو جغرافیایی برای عملکرد یکپارچه و پوشش خدماتی در محیط روستایی است که با مرکزیت حداقل یک کانون شهری و یا روستای بزرگ شکل گرفته است. جمعیت منظومـه روسـتایی بـا توجـه بـه شرایط مختلف بدون احتساب جمعیت شهری و مرکز منظومه بین 20 تـا 40 هـزار نفـر مـی باشـد.
عرصه های روستایی کشور در قالب نواحی طرح کالبدی ملی (85 ناحیه) حدوداً شامل 800 منظومـه روستایی خواهد بود.
2- استانداردها و ضوابط خدمات رسانی روستایی؛ براساس سطح بندی یک با آستانه های جمعیتی و فاصله های دسترسی با توجه به محـیط هـای همـوار و نـاهموار بـه شـرح جـدول پیوسـت تعیـین می گردند.
تبصره 1– برای هریک از روستاها و برحسـب مـورد و بـا اولویـت بـه مراکـز و کـانون هـای جمعیتی برتر«طرح هادی روستایی» طبق ضوابط مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، تهیه و پس از تصویب در مراجع ذیربط به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.
تبصره 2- برای فضاها و محیط هـای روسـتائی حسـب مـورد (کـه ضـرورت و محـدوده آن درطرح های جامع ناحیه ای تعیین خواهد شد)، طرح ساماندهی فضا و سکونت گـاه هـای روسـتایی طبـق ضوابط مصوب شورای عالی تهیه و پس از تصویب در مرجع ذیربط به مورد اجـرا گذاشـته خواهـدشود.
تبصره 3- تصویب حوزه ها، مجموعه ها و منظومه های روستایی و مراکز آن هـا در منـاطقی کـه طرح های مصوب بالادست (طرح توسعه و عمران «جامع» ناحیـه ای) وجـود نـدارد و همچنـین تعیـین اولویت تأمین و استقرار هریک از خدمات و تسهیلات موضوع جدول فوق الـذکر، بـه عهـده مرجـع تصویب طرح های توسعه و عمران در استان خواهد بود.
تبصره 4- اولویت نحوه سرمایه گذاری و تأمین اعتبار برای ایجاد خـدمات و تسـهیلات موضـوع جدول فوق با بخش خصوصی و مردمی است. موارد و نحوه سرمایه گذاری دولتی و مشارکتی در ایـن امور توسط مراجع ذیربط و در چارچوب سیاست های دولت تعیین خواهد شد.
3- درتهیه طرح های توسعه و عمران (جامع) ناحیه ای، دستگاه های تهیه کننده اینگونه طـرح هـا موظفند الگوی سطح بندی مناطق و مراکز روستایی موضوع این مصوبه را مورد توجه و استفاده قـراردهند.
بدیهی است با توجه به مفاد این مصوبه طرح های توسعه و عمران (جامع) ناحیه ای مصوب، توسط وزارت مسکن و شهرسازی مورد بازنگری قرار خواهد گرفت تا به منظور تطبیق طرح هـای مـذکوربا مفاد این مصوبه اصلاحات لازم در آنها به عمل آید.
4- سطح بندی، تعیین مراکز روستایی و خدمات رسـانی موضـوع ایـن مصـوبه تـا تهیـه و ابـلاغ طرح های فرادست شامل طرح های توسعه و عمران (جامع) ناحیه ای و طـرح هـای کالبـدی منطقـهای، ملاک عمل می باشند.
5- رعایــت مفــاد ایــن مصــوبه در ســطح بنــدی منــاطق و مراکــز روســتایی و اســتانداردهای خدمات رسانی روستایی برای کلیه دستگاه های ذیربط الزامی است.
6- هرگونه تغییر و اصلاح در الگـوی سـطح بنـدی منـاطق و مراکـز روسـتایی و اسـتانداردهای خدمات روستایی موضوع این مصوبه به تصویب شورای عـالی شهرسـازی و معمـاری ایـران خواهـدرسید.
7- الگوی تقسیمات فضائی موضوع این مصوبه با رعایـت مـاده 14 قـانون تعـاریف، ضـوابط و تقسیمات کشوری از مرزهای تقسیماتی مذکور تبعیت خواهد نمود. ضمناً پیشـنهاد مـی شـود وزارت کشور با همکاری وزارتخانه های مسکن و شهرسازی و جهاد سازندگی و سازمان برنامه و بودجه در زمینه اصلاح تقسیمات سیاسی کشور، به نحوی اقدام نماید تا نتایج این الگو و دستاوردهای پیشنهادی طرح پایه آمایش سرزمین و سایر طرح های توسعه و عمران ملـی، منطقـه ای و ناحیـه ای و تقسـیمات فضائی طرح های مذکور در تقسیمات سیاسی کشور مورد اسـتفاده و توجـه قـرار گرفتـه و حـداکثرانطباق بین آنها فراهم گردد.
مطالب مرتبط