مطالبه منافع تفویت شده
پرسش
شخصی به طرفیت اداره منابع طبیعی دادخواستی تقدیم و در آن مطالبه خسارت وارده را درخواست نموده و توضیح داده است که چمنزار شخصی وی در جوار طرح آبخیزداری به زیرآب رفته و از حیز انتفاع خارج شده است و از بابت عدم برداشت محصول به مدت دو سال و نیز هزینه احیای زمین، مطالبه خسارت نموده است. موضوع به کارشناسی ارجاع شده و کارشناس قیمت زمین و خسارت محصول را محاسبه و اعلام نموده است. آیا با توجه به قانون جنگلها و مراتع کشور، چمنزارها جزء مراتع ملی محسوب میشود؟ آیا میتوان خوانده را به بهای زمین محکوم نمود و با توجه به اینکه محـل از حیز انتفـاع خارج شـده، علاوه بر خسـارت محصـول میتـوان خوانده را به بهای زمین نیز محکوم نمود و بر فرض امکان صدور حکـم به بهای ملک، آیا این امر با عبارت کلی «مطالبه خسارت» ممکن است یا باید تصریح به مطالبه بهای زمین شود؟
نشست قضایی (1) مدنی: با توجه به اطلاق ماده 328 قانون مدنی و قاعده عام مسئولیت مدنی، مطالبه منافع تفویت شده در فرض سؤال، منعی نداشته و قابل رسیدگی به نظر می¬رسد و نظر اکثریت قضات با توجه به اسباب موجهه صائب تشخیص داده شده و تأیید میشود.
ماده 328 قانون مدنی مقرر می¬دارد: «هر کس مال غیر را تلف کند، ضامن آن است ... عین باشد یا منفعت ...» و با عنایت به اینکه چمنزارهای شخصی علیرغم آنکه در مالکیت دولت میباشد، لیکن مالک منافع آن، اشخاص حقیقی می¬باشند و تلف نیز مطابق قانون در منافع عین مصداق دارد، لذا اداره منابع طبیعی با این اقدام، موجبات تلف منافع عین را فراهم نموده و در اینصورت علیرغم آنکه نمیتوان خوانده را به پرداخت بهای زمین محکوم نمود، لیکن در صورت تقاضای خواهان در ستون خواسته و یا در نخستین جلسه دادرسی، می¬توان مطابق مقررات، خوانده را به پرداخت منافع قطعیالحصول که فوت شده است، محکوم نمود. اما با عبارت کلی خسارت نمیتوان حکم به مطالبه بهای زمین صادر کرد.
اگر چه در منافع عین، تلف مصداق دارد لیکن از آنجا که منافع موضوع بحث محتمل الحصول میباشد، نمی-توان خوانده را به منافع از دست رفته و بهای زمین محکوم نمود و با عبارت کلی خسارت نمیتوان حکم به مطالبه بهای زمین صادر نمود.
مطالب مرتبط
قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 04-12-1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی